Foto krožek

Pod mentorskim vodstvom  Sandre Učnik Gruban in Marjana Grubana na OŠ Dragotina Ketteja  iz Novega mesta že drugo leto deluje foto krožek.

V krožek so bili vključeni učenci, ki med tednom bivajo v Domu šole. Nekateri izmed njih so se tako prvič srečali s fotoaparatom, ostali pa so s fotografiranjem že imeli nekaj izkušenj. Srečanja so se večinoma odvijala na šoli.

Uporabljali smo digitalni fotoaparat, ki omogoča popolno avtomatizacijo pri fotografiranju. Takšni fotoaparati samodejno fokusirajo, avtomatsko nastavijo čas osvetlitve in zaslonko za doseganje najboljše osvetlitve, kar je bilo za nas začetnike najboljše. Prvo leto so se učenci naučili nekaj osnov fotografiranja. Objekte fotografiranja so izbirali sami. Največ je bilo portretov. Ko smo fotografije prenesli na računalnik, smo iskali napake in rešitve za bolj kvalitetno fotografijo, nekatere fotografije smo lahko popravili s pomočjo računalniškega programa, kar precej pa jih je bilo za v koš. Ko smo že usvojili nekaj znanja, smo se udeležili fotografske razstave Sandre in Marjana, kjer so učenci samostojno fotografirali dogajanje na otvoritvi. Nekaj fotografij je bilo prav profesionalnih. Seveda pa smo še delali napake.

Tako smo bili letos prav veseli, ko je Sandra tudi to šolsko leto vodila foto krožek na šoli. Da bi dopolnili svoje znanje, smo v tem letu opazovali naravo skozi objektiv fotoaparata. Fotografirali smo drevesa, rože, grmovje v bližini šole. Izjemno pestro paleto različnih posnetkov nam je ponudila narava, ki smo jo fotografirali z vseh možnih perspektiv in kotov, ob različnih delih dneva, različnih letnih časih in različnih vremenskih pogojih. Tako smo izbrusili svoje fotografske sposobnosti. V okviru foto krožka so učenci obiskali Arburetum in si ogledali razstavljene dinozavre. Nastale so zelo zanimive fotografije. Fotografije smo tudi sami tiskali, naredili plakate, s katerimi smo predstavili delo foto krožka na šoli.

Z delom foto krožka smo za to šolsko leto zaključili. Zadnje srečanje smo imeli v Pizzeriji Šempeter, kjer smo se okrepčali s pizzo. Sandra nas je razveselila z darilom – vsak učenec je dobil uokvirjeno svojo fotografijo, ki ga bo še dolgo spominjala na lepe trenutke, ki smo jih preživeli skupaj.

  zakljuek P3180043 panorama

In kaj o foto krožku menijo učenci:

Špela: Zelo rada hodim k foto krožku. Naučila sem se slikati z digitalnim fotoaparatom. Letos sem veliko slikala naravo. vesela sem bila, ko je Sandra s sabo pripeljala svojega psa in sem ga lahko fotografirala.

Ines: Zdaj znam sama prižgat in ugasnit fotoaparat. Sandra mi je dovolila fotografirat njenega psa. Ko sem slikala cvetlice, drevesa in grmovje, mi je bilo zelo všeč.

Barbara: Imela sem se dobro pri foto krožku. Naučila sem se tudi nekaj novih stvari, recimo, kako popraviti fotografijo z računalnikom.

Tim: Pri foto krožku mi je bilo zelo dobro. Naučil sem se pravilno fotografirati, prenesti slike s fotoaparata na računalnik in odpravljati napake s pomočjo računalniškega programa. Najlepše mi je bilo, ko smo s foto krožkom odšli  v Črmošnjice na obisk našim sošolcem, ki so tam preživljali Šolo v naravi.

Sašo: Pri foto krožku mi je super. Letos sem pogrešal Marjana. Želim da bi se kmalu pozdravil. Vesel sem bil, ko je prišel na Otočec, ko smo imeli zaključek.

     

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2009 - 2010, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.