PREDAVANJA ZDRAVSTVENO VZGOJNEGA CENTRA

V mesecu novembru sta nas obiskali diplomirani medicinski sestri iz  zdravstveno vzgojnega centra  ZD Novo mesto kar trikrat.

9.11. nam je Mateja veliko povedala o odraščanju. Učenci 8.b ter PPVI 4./5. in 5/6. stopnje so ji pozorno prisluhnili. Predvsem jih je skrbelo, če so še v puberteti, ali je to  obdobje  že mimo. Nato smo poslušali o medsebojnih odnosih. Ta tema pa je učence  spravljala v zadrego, zato so bili nekoliko zadržani.

10.11. je učence  od 4.-6. razreda, ter PPVI  4.-6. stopnje Vanja popeljala po piramidi zdrave prehrane v obdobju odraščanja.

 Zelo koristno je bilo tudi predavanje o preprečevanju širjenja prehladnih obolenj, kar je v tem času še kako aktualno. Najbolj smo si zapomnili, da moramo redno prezračevati prostore, ko smo bolni ostanemo doma, kašljamo in kihamo v robčke ali brisačke za enkratno uporabo,  ter si temeljito umivamo roke. Umivanje je šlo prav posebej dobro »od rok« učencem 4. razreda.

23.11. so učenci 7. in 8. razreda z zanimanjem prisluhnili Vanji, ko nas je podučila o nevarnostih in pasteh uživanja alkohola.  Učenci so v delavnici ustvarili tudi zgovorne pesnitve:

Mladim, starim alkohol

vsem povzroča glavobol.

In še nesreča se zgodi,

pa še grdo se lahko obnašaš ti.

Alkohol  zame nisi opoj.

Znam ti reči ne, tudi brez nam dobro gre.

Moja odločitev sramota ni.

Prijateljstvo in ljubezen vseeno znam izbrati si.

Če piješ alkohol, te muči glavobol,

Iz ust ti smrdi, prebava nagaja ti.

Pa koža te srbi…

Ne najdeš več poti.

 Cilj zdravstveno vzgojnih vsebin je čim bolj poučiti in motivirati učence, da po svojih močeh skrbijo za zdravje, da oblikujejo svoje vedenje za zdrav način življenja.

Zahvaljujemo se Mateji in Vanji, srečamo se še dvakrat v tem šolskem letu.

 

Renata Štravs

 

 

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2016 - 2017, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.