PROJEKTNI TEDEN: SPOZNAVAM SVOJE MESTO – 3. DAN

V sredo hitimo na obisk gradu Grm, v katerem je Zavod za spomeniško varstvo z enotama arheologi in restavratorji.

Sprejme nas uslužbenka, ki nas popelje po gradu in nam pripoveduje njegovo zgodovino. V nadstropju si ogledamo glavno sobo s prekrasnim stropom s freskami in okraski ter grbom plemičev Mordok, ki so bili lastniki grmskega gradu. Na dvorišču je še ohranjen grb plemičev Mordok. Pri vhodu sta razstavljena obcestna kamna iz rimskih časov. Na vhodnih vratih v grad pa je izrezljan simbol  kmetijske šole, ki je imela v gradu svoje prve začetke izobraževanja bodočih kmetovalcev.

Sprehodimo se še med arheološkimi najdbami, ki so jih našli na Mestnih njivah in jih arheologi z natančnostjo proučujejo in sestavljajo.V restavratorskem delu pa smo si ogledali slike in kipe, ki jih je potrebno obnoviti.
Spoznali smo, da je delo arheologov in restavratorjev zelo natančno in zahtevno. Za nas pa je bilo zanimivo spoznati, kako nastaja pretekla zgodovina naših krajev.

Zahvalimo se za zanimivo vodenje po gradu in že hitimo do kapelice, ki je sedaj last evangeličanske cerkve Dobrega pastirja. Pričaka nas duhovnik Daniel Brkič, ki nam pokaže kip Primoža Trubarja, ki je povezan z evangeličansko cerkvijo in prvo pisano slovensko knjigo.
Ogledamo si notranjost kapelice, poslušamo zanimivosti, listamo po izvodu Trubarjeve Biblije, ki je postavljena na posebno mesto… Koliko zanimivosti smo slišali in videli o naši pretekli zgodovini.

Po kosilu pa čakamo obisk gospe Štefke Vidic, predsednice društva kmečkih žena Novo mesto. Z njo bomo ustvarjali. V gospodinjski učilnici se pripravimo na delo. Spretna Štefka zamesi testo, nam pove nekaj skrivnosti o kvašenem testu. Ko testo dovolj shaja, ga razdelimo in poskušamo oblikovati. Ob pomoči oblikujemo svaljke, ki jih zvijamo v obliko ptiča, zajca. Največ truda in spretnosti pa vložimo v oblikovanje pletenic. Težko prepletamo svaljke med seboj. Opazujemo spretnost naše gostje.
Izdelke še spečemo in poskusimo. Popoldne hitro mine. Še zahvala za obisk in nove izkušnje.

Pripravimo si večerjo, se pripravimo na počitek in že počivamo, saj bomo morali v četrtek zgodaj vstati. Čaka nas izlet v Planico, kjer si bomo ogledali skoke.

Zapisala Marjeta Rožič (vodja projektnega tedna)

 

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2017 - 2018, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.