SVETOVNI DAN SPANJA

V petek, 19. marca 2021, obeležujemo že 14. svetovni dan spanja, tokrat s sloganom »Urejeno spanje za zdravo prihodnost«. Spanje je tako kot gibanje, zdrava prehrana in hidracija ena od pomembnejših prvih zdravega življenjskega sloga.
Odrasli ljudje potrebujemo v povprečju od 7 do 9 ur spanca dnevno, otroci pa med 9 in 11 ur. Motnje spanca pa nemalokrat vodijo do negativnih posledic, med katerimi so nekatere vidne že naslednji dan, na dolgi rok pa se pokažejo s povišanim krvnim tlakom, boleznih srca, debelosti, tesnobi ali celo depresiji.

Zakaj je še pomembno, da dobimo dovolj spanca , kaj je skupno ljudem, ki imajo vedno dober spanec in kaj lahko naredimo, da bomo bolje spali?

Z rednim in dobrim spancem pozitivno vplivamo na razpoloženje, psihomotorične sposobnosti, akademske oz. učne dosežke, utrjevanje spomina, dvig imunskega sistema, srčno – žilne regulacije, …

Boljši spanec bomo dosegli, če si bomo uvedli dnevno rutino – hodimo spat ob isti uri, in upoštevali določena priporočila za boljši in kvalitetnejši spanec.  Le-te si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

In še vedno velja tako, kot so rekle naše stare mame: “Span’c je boljši kot žgan’c”.

                       

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.