ODVISNOST OD SODOBNIH TEHNOLOGIJ

Uporaba tehnologije je v današnjih časih neizbežna. Tehnologijo potrebujemo in je ni možno a tudi ne smiselno prepovedati, zato je pri soočanju z njeno prekomerno uporabo potrebno poiskati druge rešitve. Marsikateri otrok danes delo za šolo izkoristi tudi kot izgovor, da uporabo računalnikov, pametnih tablic in telefonov še poveča. Ravno zato je pomembno, da jih starši spremljate in ste na tekočem, kaj počnejo, ter ste pozorni na kakršnekoli spremembe pri njih.

Zasvojenost je stanje, ki prizadene posameznika na način, da začne nekaj ponavljati iz dneva v dan, da o tem ves čas razmišlja, ga ne zanimajo več stvari, ki so ga zanimale včasih in se vidno spremeni njegovo vedenje, počutje in razpoloženje, več je konfliktov z družino, prijatelji in podobno. Nekemična zasvojenost (zasvojenost z video igricami, družbenimi omrežji, igrami na srečo, s hrano, spletnim nakupovanjem in druge) je za osebo enako ogrožajoča kot kemična (zloraba trave, drog in drugo).

Strokovnjaki opozarjajo, da je pomembno da so starši seznanjeni, s čim se otrok ukvarja, katere računalniške igrice igra (npr. je to šah ali »streljanje«), kaj gleda na spletu ter da določijo urnik uporabe in se ga držijo. Svetujejo, da otrok nima tehnologije v svoji sobi, da naj starši spodbujajo njihovo gibanje na prostem, pogovore v živo brez tehnologij, igranje družabnih iger in podobno. Opažajo, da se morajo starši naučiti reči NE/DOVOLJ/KONEC in postavljati meje, ki jih morajo tudi sami upoštevati ter dajati otrokom zgled.Če se znajdete v stiski zaradi prekomerne uporabe tehnologij vašega otroka in ne veste, kako mu pomagati ali ne zmorete sami, prosimo poiščite pomoč pri:

* POM (Program za otroke in mladostnike) v Sprejemnem centru Novo mesto, Društvo projekt Človek (spletna stran)

Kontakt: 051 650 459, 031 311 989, sc.nm@projektclovek.si

* PROJEKT KRIŽIŠČE (Nacionalna mreža za pomoč mladim, spletna stran)

Kontakt: 080 23 40 (brezplačna številka), info@krizisce.org

* LOGOUT (Center pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta, spletna stran)

Kontakt: 080 73 76 (brezplačna številka)

… ali pa se obrnite na svetovalno službo šole, ki vas bo podprla, vam svetovala in vas usmerila, kako naprej.

 

(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2022 - 2023, Novice, Svetovalna služba. Zaznamek za trajno povezavo.