REGIJSKO SREČANJE UČENCEV V. IN VI. STOPNJE POSEBNEGA PROGRAMA

V sredo, 5. 4. 2017, je v novomeški vojašnici Franca Uršiča potekalo regijsko srečanje učencev V. in VI. stopnje posebnega programa vzgoje in izobraževanja, ki ga je organizirala naša šola. Vabilu so se odzvale OŠ dr. Mihajla Rostoharja iz Krškega, OŠ Mirna in OŠ Milke Šobar Nataše iz Črnomlja.

Učence naše šole je v vojašnico odpeljal kombi slovenske vojske, kjer nas je pričakal g. Dušan Babič. Prisotni smo se zbrali v njihovi avli. Po uvodnem nagovoru poveljnika novomeške vojašnice, g. Maraša, sem prisotne v imenu naše šole  pozdravila tudi sama. Za začetek so nam predvajali dokumentarni film o življenju in delu vojakov naše vojske. V filmu so si učenci lahko ogledali, kako poteka delovni dan naših vojakov, kako se urijo za čas vojne in v katerih dejavnostih sodelujejo v času miru.

Sledil je obisk muzeja vojašnice, ki ima zelo bogato zbirko orožja, vojaške opreme in drugih predmetov iz časa osamosvojitvene vojne, pa tudi iz preteklosti. Učence so najbolj zanimale uniforme, strelno orožje ter postavitev vojaške kuhinje in šotora na terenu. Razstavo so si ogledali z velikim zanimanjem.

Vreme nam je bilo naklonjeno in po ogledu muzeja smo se odpravili ven. Razdelili smo se v skupine. Učenci so si ogledali orožje in bojno opremo vojaka ter vojaška vozila. Po želji so se lahko preizkusili v streljanju z lokom, streljanju na računalniškem simulatorju, ali pa v zlaganju vojaških oblačil po predpisih vojske. Za omenjene dejavnosti so pokazali veliko navdušenja in so se vsega lotili brez zadržkov, ob tem pa se zelo zabavali.

Po kosilu je sledil uraden zaključek in zahvala gostiteljem ter obiskovalcem. Vse prisotne smo obdarili  s simboličnimi darili v spomin na srečanje, ki smo ga zaključili z glasbo in plesom. Tako so se učenci sprostili in se med seboj bolje spoznali.

Prisotni  so bili z druženjem zelo zadovoljni in strinjali smo se, da bi bilo v prihodnosti dobro pripraviti še več tovrstnih druženj, kjer bi se učenci spoznavali z vrstniki drugih šol in se seznanili tudi z  drugimi ustanovami.

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo novomeški vojašnici za zelo topel sprejem, strokovno vodenje  in skrb za naše dobro počutje.

Adriana Perič

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2016 - 2017, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.