6. oktober – SVETOVNI DAN CEREBRALNE PARALIZE

Cerebralna paraliza je stanje, ki nastane zaradi možganskih okvar. Znaki so zelo različni, najpogostejše pa so težave v gibanju, koordinaciji, pareze, plegije, motnja v duševnem razvoju, epileptični napadi.

Svetovni dan cerebralne paralize praznujemo 6. oktobra. Gre za družbeno gibanje, katerega cilj je spregovoriti o cerebralni paralizi in izzivih, ki jih le-ta prinese v vsakdanjem življenju. S cerebralno paralizo živi več kot 17 milijonov ljudi po vsem svetu, zato letošnje gibanje poteka pod geslom Milijon razlogov. Simbolno bodo v zeleni barvi zasijale stavbe v večjih slovenskih mestih, pa tudi mi se oblecimo v zeleno in podprimo gibanje.

Potrebno je ozaveščati posameznike in družbo, da bomo skupaj gradili svet, ki bo osebam s cerebralno paralizo omogočila doseganje potencialov v vseh življenjskih obdobjih. Prav vsaka oseba, ki živi s cerebralno paralizo, je razlog, da si prizadevamo za spremembe.

Na naši šoli je veliko učencev s cerebralno paralizo in danes je tudi njihov dan. Naj se sprejetost in odpravljanje razlik razširi tudi zunaj naših zidov. Naj vsi ljudje pomagajo ustvarjati dostopnejšo prihodnost za naše učence in jim omogočijo čim boljše vključevanje v širše okolje.

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2021 - 2022, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.